Item toegevoegd aan winkelwagen

Wat houdt een verlijmende plaatsing in?

Bij een verlijmende plaatsing wordt de parketvloer rechtstreeks verlijmd op de aanwezige ondervloer. Met behulp van een lijmkam wordt de parketlijm uitgesmeerd over de ondergrond waarna de vloerdelen worden geplaatst. Aangezien het toch wat kennis en handigheid vergt, kan men best deze methode overlaten aan een professionele plaatser.

Voordelen:

  • In vergelijking met een zwevende plaatsing een pak minder geluid
  • De parketvloer werkt in één geheel in plaats van plank per plank

Nadelen:

  • De installatie vergt wat meer kennis en geduld
  • In de toekomst kunnen uitbraakwerken mogelijk zijn waarbij u de parketvloer kan beschadigen.
  • Meer kosten in vergelijking met een zwevende plaatsing omdat kwalitatieve parketlijm een hogere prijs heeft.

Hoe moet ik een houten vloer verlijmen op de ondergrond?

Voorbereiding

Een eerste stap is het bekijken van de ondervloer waarop de parket wordt geplaatst. Het is mogelijk de vloer te verlijmen op een reeds bestaande vloer maar rechtstreeks verlijmen op de chape is een methode die steeds vaker voorkomt. Hou er wel zeker en vast rekening mee dat de chape ook droog genoeg is. Een simpele manier om dit te controleren is de chape bedekken met een plastieke folie. Indien er sprake is van condens, wacht u beter nog een tijd tot de chape droog genoeg is. 

Voor het plaatsen is het van groot belang de vloer enkele dagen te laten acclimatiseren in de ruimte. Als de chape droog genoeg is zorg je ervoor dat de ondervloer volledig schoon is. Bij een onstabiele chape is het van groot belang deze te egaliseren. Bij een chape die te korrelig is bent u vaak genoodzaakt om alles te primeren. Zo wordt de chape terug vaster en heeft de lijm een betere hechting. 

De eerste strook

Indien u nog nooit een vloer hebt geplaatst en graag goed wil beginnen kan u best een touw gebruiken om de eerste lijn uit te zetten. Hierdoor bent u vrij zeker van een rechte strook wat een groot verschil zal maken voor uw project. Begin steeds in een hoek naar keuze en zorg ervoor dat de planken met de groef naar de muur toeliggen. Hou een spatie aan van 15mm zodat de vloer na plaatsing ruimte heeft om te werken. Plaats hiervoor afstandsblokjes. Leg voor de zekerheid een strook planken eerst uit zodat u kan zien met welke lengte u de eerste strook moet afmaken. Smeer de lijm uit met de daar voor horende lijmkam en plaats de planken zodat ze elkaar goed aansluiten. U kan altijd gebruik maken van aanslagblokjes en een hielijzer om de vloerdelen vlot in elkaar te laten passen.

Verdere verloop van de plaatsing

Werk steeds opnieuw met het afgezaagde stuk plank van de vorige rij om zoveel mogelijk verlies te vermijden. Blijf de planken ook lichtjes aanslaan waar nodig voor een mooie aansluiting. Na het plaatsen van de laatste strook kan u de vloer best 24 uur laten drogen voor er op gewandeld mag worden. Na 48 uur kan u de vloer terug bemeubelen.

Na plaatsing

Nu de vloer geplaatst is geweest naar wens is het van groot belang de vloer te behandelen met een juiste olie, vernis of lak. Hierna plaatst u best de plinten.

Belat parket
plaatsingsservice

Parket voordelig en professioneel laten plaatsen? 

Offerte aanvragen

Kies uw taal

Belgie - Nederlands Belgique - Français Nederland - Nederlands Deutschland - Deutsch Latvija - Latviešu France - Français