Item toegevoegd aan winkelwagen

Onderhoudsinstructies geoliede parketvloeren

 • Gebruik alleen producten geschikt voor geoliede parketvloeren. Gebruik zeker geen agressieve poetsproducten.
 • Dweil nooit met klaar water of een ander product in het water, dweil altijd met Wax & Clean in het water.
 • Dweil de parketvloer. Niet schrobben, niet wrijven, U kan de olie weg wrijven.
 • Gebruik een grote voetmat bij alle ingangen. Zand werkt als schuurpapier.
 • Verwijder vloeistof (water, melk, wijn, cola etc.) zo snel mogelijk van de parket. Hoe langer u wacht, hoe meer kans op vlekvorming.
 • Een vlek mag nooit geschrobd of gewreven worden. Lichtjes afvegen met een vochtige doek. De vlek zal binnen een paar dagen of paar weken verdwijnen.
 • U krijgt sneller vlekken dan voorheen? Dan is het tijd om onderhoudsolie aan te brengen.
 • Bij twijfel bellen 0032 11 96 80 50

Dagelijks onderhoud

Houd u in gedachte dat schurende materialen zoals zand, stof en modder schadelijk zijn voor uw met olie behandelde parketvloer. Zand en modder gaan onder schoenzolen en vloerkleden zitten en zorgen zo voor snelle slijtage van de afwerking. De beste bescherming hiertegen is een grote voetmat en om dagelijks of om de twee dagen uw parktvloer te stofzuigen. De stofzuiger moet voorzien zijn van een parketborstel en rubberen wieltjes om strepen of krassen op de parketvloer te voorkomen. Gebruikt u een bezem om de parketvloer te reinigen, zorg er dan voor dat ook deze voorzien is van een zachte borstel. Als u de parketvloer gaat dweilen doe dit dan met een licht vochtige, pluisvrije doek!De swiffer is een heel doeltreffend instrument.

Reiniging van vlekken

De algemene regel voor het morsen van kleine hoeveelheden vloeistof of eten is om dit te verwijderen met een licht vochtige doek/dweil, daarna droogmaken met een droge doek/dweil. Bij grotere hoeveelheden plaatselijk gemorste vloeistof of gemorst vuil kunt u dit het beste verwijderen met een vochtige doek/dweil voorzien van een klein beetje parketzeep. Maak de plek schoon, veeg na met een droge doek. Reinig nooit de gehele parketvloer op deze manier. Zo word een ongewenste filmlaag gemaakt op de parketvloer, welke zorgt voor een doffe uitstraling. In de meeste gevallen zal een vlek nog zichtbaar zijn direct na reiniging. Verder niets meer doen. Deze verdwijnt na een paar dagen of weken. Schrob deze nooit en wrijf deze nooit. Met schrobben of wrijven word de beschermlaag beschadigd en de vlek zal niet meer verdwijnen.

Wax & Clean – Voor periodieke reiniging (wekelijks, tweewekelijks, maandelijks)

Deze manier gebruikt u wanneer u de parketvloer wilt opfrissen op de belopen plaatsen. Voor deze opfrisbeurt gebruikt u de geconcentreerde reiniger Wax & Clean.

Voeg 200 - 300 ml Wax & Clean toe aan 10 liter water. Lees de gehele instructie op de verpakking voor gebruik.

 • Instructiemethode 1:

Vul het mengsel, Wax & Clean en water, af in een sprayflacon. Pak een stofdweil (bijv. Swiffer) voorzien van een pluisvrije doek. Spray de pluisvrije doek totdat het licht vochtig aanvoelt. Spray ook een stuk parketvloer in met het gemaakte mengsel. Pas op voor het overmatig aanbrengen! Dweil de parketvloer gelijkmatig en voorkom plasvorming. Indien dit toch voorkomt direct verwijderen met de dweil. Herhaal dit proces totdat de hele parketvloer gereinigd is. Zorg ervoor dat u blijft werken met een schone dweil.

 • Instructiemethode 2:

Gebruik een dweilmop en maak deze licht vochtig met het mengsel. Dweil de parketvloer gelijkmatig een voorkom plasvorming op de parketvloer. Mocht dit voorkomen, overtollig vocht direct verwijderen. Laat de parketvloer minimaal 20 minuten drogen.

Onderhoudsolie 

Voor periodiek onderhoud aan de toplaag (driemaandelijks, halfjaarlijks)

Afhankelijk van het gebruik van uw parketvloer raden wij aan om 2 à 4 maal per jaar uw parketvloer te voorzien van een laag Onderhoudsolie. Deze voedt de parketvloer en zorgt voor behoud van de beschermlaag. Zorg ervoor dat u de parketvloer voor het aanbrengen van de Onderhoudsolie schoonmaakt met de Intensiefreiniger. Lees de instructies op het etiket voor het gebruik van Intensiefreiniger en Onderhoudsolie!

Tijdens het reinigen van uw parketvloer zullen oppervlakkige en diepe krassen zichtbaar worden. Sommige hardnekkige vlekken zijn het best te verwijderen met een licht vochtige doek voorzien van Intensiefreiniger. Let op dat u niet teveel kracht zet bij het wegpoetsen, er zal dan een schrale plek ontstaan. Gebruik Onderhoudsolie om de schrale plek weer bij te werken indien nodig. Schrale plekken op de parketvloer kunt u het beste direct bijwerken met Onderhoudsolie. Deze aanbrengen met een pluisvrije doek en daarna minimaal 6 uur laten drogen.

Oppervlakkige krassen kan u bijwerken door de kras met een Scotch-Brite reinigingsdoekje licht op te polijsten en daarna te voorzien van Onderhoudsolie. Ziet deze na de eerste laag Onderhoudsolie nog steeds schraal, breng dan nogmaals een laag onderhoudsolie aan. Belangrijk is om de plek van de kras, voordat u deze gaat polijsten, schoonmaakt met Intensiefreiniger! Voor verder advies kunt u altijd terecht bij Belat.

Neem contact op met Belat wat te doen bij diepe krassen. Voor het bijwerken van deze krassen is de kennis van de specialist nodig, omdat deze krassen door de toplaag en eventuele kleurlaag zijn heengegaan.

Intensiefreiniger

Voor intensieve reiniging (gebruiken voordat de parketvloer in de Onderhoudsolie wordt gezet) voeg een half kopje (75 cc) Intensiefreiniger toe aan ca. 10 liter handwarm water. Gebruik bij sterke vervuiling iets meer. Reinig de parketvloer met een goed uitgewrongen dweil. Zorg er voor dat u deze regelmatig schoon spoelt. Niet gebruiken in combinatie met andere reinigers! Achteraf dient men de parketvloer goed na te dweilen met zuiver water.

Preventieve maatregelen voor behoud van uw parketvloer

Bescherm te allen tijde de onderkant van schuivende objecten die in direct contact staan met uw parketvloer, zoals tafelpoten, stoelpoten, banken etc. Voorzie deze van speciale vilt glijders. Reinig de viltglijders ook op regelmatige basis om te voorkomen dat er vuil onder blijft zitten welke uw parketvloer op den duur kan beschadigen. Deurmatten zijn aangeraden bij alle ingangen. Zo voorkomt u zoveel als mogelijk het inlopen van zand, vuil etc. Best hoge hakken vermijden. De puntdruk van zo’n hak is meer dan 100 kg per cm² en zal bij elke stap een put in uw parketvloer veroorzaken.

Wat NIET te doen

 • Gebruik nooit chemische schoonmaakmiddelen zoals ammoniak, azijn, terpentine etc.
 • Gebruik nooit onderhoudsproducten die enkel en alleen bestemd zijn voor een lakafwerking, bijvoorbeeld Polish.
 • Gebruik nooit onderhoudsmiddelen die bestemd zijn voor een wasafwerking. Deze middelen bouwen zich op en dit mondt uit in een gladde, krasserige parketvloer.
 • Sleep nooit met zware meubels of objecten. Dit kan diepe krassen in uw afwerking veroorzaken.
 • Gebruik nooit een harde borstel voor het vegen van uw parketvloer.
Belat parket
plaatsingsservice

Parket voordelig en professioneel laten plaatsen? 

Offerte aanvragen

Kies uw taal

Belgie - Nederlands Belgique - Français Nederland - Nederlands Deutschland - Deutsch Latvija - Latviešu France - Français