Leg- en onderhoudsvoorschriften

Hoe kan ik best een houten plankenvloer plaatsen? Waar moet ik op letten bij het leggen van een parketvloer?

In dit document kan u informatie terugvinden aangaande het plaatsen en onderhouden van uw houten vloer. Gelieve deze zo nauwkeurig mogelijk op te volgen zodat u vele jaren kan genieten van een mooie houten vloer. Deze instructies zijn niet allesomvattend. Indien u specifieke vragen heeft dan kan u best even contact met ons opnemen.

Houten vloeren

U heeft gekozen voor een natuurproduct. Dit houd in dat elke plank anders is. Ook de kleurstalen in de toonzaal kunnen verschillen van de geleverde vloerdelen omdat dezelfde olie op elke plank net iets anders kleurt. De planken kunnen ook imperfecties, kleine defecten en een minder mooie oppervlaktetekening hebben. Deze planken kan u proberen te verwerken op plaatsen die minder zichtbaar of helemaal uit het zicht komen te liggen. Kleine maatverschillen en naden zijn normaal, het is namelijk een volledig natuurproduct. Breedte- en hoogteverschillen van enkele millimeters zijn toegelaten. Verschillen in houtnerf en noesten horen bij de charme van een echte houten vloer en geeft deze hun typische authentieke uitstraling.

Omgeving

Belat vloeren zijn houtproducten en bijgevolg gevoelig voor vocht. Contact met vocht, op welke manier dan ook, dient ten alle tijde vermeden te worden. Ook een te hoge of te lage luchtvochtigheid kunnen problemen doen ontstaan. De relatieve luchtvochtigheid moet te alle tijden tussen 45 en 60% gehouden worden. Dit zowel tijdens het acclimatiseren, gedurende de plaatsing als na het plaatsen voor zolang de houten vloer er ligt. Indien de luchtvochtigheid buiten deze waarden komt is het zeer waarschijnlijk dat er problemen zullen optreden.

Tevens moet ook het pleisterwerk en de chape voldoende droog zijn. De ramen, deuren en het sanitair moeten geplaatst zijn en de verwarming functionerend zijn. De kamertemperatuur dient tussen 18°C en 25°C gehouden te worden.

De omgeving dient zowel tijdens het acclimatiseren, tijdens het plaatsen als na het plaatsen aan bovenstaande punten te blijven voldoen.

Het plaatsen van houten vloeren in ruimtes waar het altijd vochtig is of in een vochtige omgeving (badkamer, sauna en/of slecht geventileerde ruimtes) eist extra aandacht. Onze parketadviseurs kunnen u informeren over de mogelijkheden zodat problemen vermeden kunnen worden.

Acclimatiseren

Voordat u de vloer gaat plaatsen is het heel belangrijk de houten vloerdelen te laten acclimatiseren. Stapel de houten vloerdelen op balkjes op een vlakke ondergrond in de ruimte waar de vloer geplaatst zal worden. De plastic verpakking moet, indien aanwezig, aan beide zijdes opengesneden worden of helemaal verwijderd worden. Het is belangrijk dat de ruimte winddicht is en de temperatuur de normale gebruikstemperatuur is. De vloer moet zo minimaal 5 à 7 dagen (voor massieve planken) en 2 à 3 dagen (voor lamelparket) in de ruimte blijven liggen voordat er geplaatst kan worden zodat de planken kunnen acclimatiseren aan hun nieuwe omgeving. In sommige klimatologische omstandigheden zijn de termijnen hier genoemd rekbaar!

Leveren of ophalen

Controleer bij levering of ophaling dat u de juiste hoeveelheid van de juiste houtsoort, sortering, afwerking en afmetingen in ontvangst neemt. Controleer ook op beschadigingen. U dient dit bij inontvangstname te controleren. Klachten achteraf worden niet aanvaard.

Ondervloer

De ondergrond moet vlak, droog, schoon, vetvrij, stofvrije, druk- en trekvast zijn, waarop geen losse lagen verf, olie of andere verontreinigingen zitten. Verwijder oneffenheden en vul gaten op. Laat betonnen dekvloeren of chape voldoende drogen (cementdekvloer max. 2% vocht). Een houten vloer volgt de ondervloer. Daarom moeten hoogteverschillen van meer dan 3 mm per strekkende meter lengte uitgevlakt worden. Bij verlijmende plaatsing moet de ondervloer voldoende sterk zijn en moet voldoende hechting hebben met de parketlijm. Dit is noodzakelijk zodat de ondervloer niet breekt en de lijm niet los laat als de vloer begint te krimpen of uitzetten. Elke soort ondervloer heeft zijn specifieke eisen voor plaatsing. Zo is het bijvoorbeeld bij verlijmen op chape belangrijk om te controleren of de chape te zanderig is, de lijm zal dan hechten aan de losse korrels en niet aan de chape. De ondervloer behandelen met primer is dan noodzakelijk. Ook bij het verlijmen op tegels is opschuren soms nodig als de tegels erg glad zijn. Ook is het belangrijk om de tegels goed te ontvetten. Vraag meer informatie aan onze parketadviseurs bij andere plaatsingsmethodes en ondervloeren. Soms lopen er in de vloer CV buizen of warmwaterleidingen. Als deze te ondiep in de ondervloer liggen kan de warmte die van de buizen afkomt ervoor zorgen dat het hout krimpnaden of breuken gaat vertonen.

Plaatsen

Voor en tijdens het leggen van de Belat vloer moeten de vloerdelen worden gecontroleerd op materiaalfouten. Vloerdelen met zichtbare afwijkingen mogen niet worden gelegd. De montage mag alleen gebeuren bij daglicht of goede verlichting. Omdat bij slecht licht eventuele beschadigingen of verkeerde vloerdelen niet opgemerkt kunnen worden.

Kies eerst de legrichting. Hier kan u met verschillende punten rekening houden:

– Technisch aspect: er dient o.a. rekening gehouden te worden met de werking van de vloer (5mm per strekkende meter in de breedte van de planken) en overgangen naar andere vloeren of met dilatatievoegen in de chape. Vraag het ons indien u vragen hierover heeft.

– De lichtinval: plaatsen in de richting van de grootste lichtinval geeft het mooiste resultaat.

– Vorm van de ruimte: als ze in de lengterichting liggen, dan lijkt de kamer langer en smaller. Als ze in de breedte liggen dan lijkt de kamer breder en minder lang (let hierbij wel op het technisch aspect).

– Positie ten opzichte van de belangrijkste toegangsdeur.

Leg een paar planken op de vloer om te zien welke legrichting bij u het mooiste is.

Begin met het stofzuigen van de ondervloer. Meet de kamer op in de breedte en doe de nodige berekeningen zodat u met een volle plank uitkomt aan de plaatsen waar u dit wenst zoals bijvoorbeeld de deuropening. Hou bij deze berekening zeker ook rekening met de uitzetvoegen. Een houten vloer gaat uitzetten en krimpen, daarom moet er rondom 1,5 cm ruimte gelaten worden, dit noemen we de uitzetvoegen. De plinten gaan deze uitzetvoegen afdekken. Plaats afstandsblokjes gedurende de plaatsing in de uitzetvoegen. Vraag meer informatie aan onze parketadviseurs indien er in de ondervloer spaties gelaten zijn of als er verschillende soorten ondervloer zijn in dezelfde kamer. Ook bij grote ruimtes (breder dan 6 m of langer dan 12 m) kan u best even informatie inwinnen i.v.m. mogelijke technische beperkingen. Let hierbij op dat als u de parket laat doorlopen tussen de verschillende kamers dat dit wordt aanzien als één grote ruimte. Ruimtes dienen altijd onderling gedilateerd te worden. Een extra aandachtspunt zijn bijvoorbeeld de buizen van de radiatoren. Hier moet ook een uitzetvoeg van 1,5 cm rond gelaten worden.

Zwevende plaatsing

U legt de alufoam of silent rubber ondervloer met de aluminium zijde naar boven. Daarop legt u de parketvloer volgens eerder vermelde regels. Na het plaatsen neemt u de afstandblokjes weg en plaats u parketveren in de plaats. Leg hierbij de parketveren aan de lange zijden om de 50 cm en plaats de veren op de kopse kant zodat elk uiteinde van de parketveer een plank ondersteund.

 

Verlijmende plaatsing

Wij adviseren u om op elke ondergrond vooraf een hechtingstest uit te voeren. De gunstigste verwerkingstemperatuur ligt tussen +15°C en +20°C met een relatieve luchtvochtigheid van maximaal 65%. Breng de lijm aan op de ondervloer met de lijmkam. Hou de lijmkam hierbij verticaal. Aan te raden is om niet meer dan 2 rijen per keer in te lijmen. Voor een goed resultaat is het erg belangrijk om bij elk type lijm de juiste lijmkam te gebruiken. Neem altijd de instructies op de verpakking van de parketlijm in acht.

Plaatsing op vloerverwarming

Enkel de lamelparket is geschikt om te plaatsen op vloerverwarming. Bij het plaatsen van een houten vloer op vloerverwarming is het gebruik van één temperatuur registratieverklikker per 10 m² verplicht. U dient de positie hiervan aan te duiden op een plan zodat wij deze bij eventuele problemen makkelijk kunnen terugvinden. Op vloerverwarmingssystemen is een vochtscherm zeer aan te raden. Onderlinge temperatuurverschillen in de vloer kunnen de werking van de vloer negatief beïnvloeden, hierop wordt geen garantie gegeven. Zorg er voor dat de vloerverwarming nooit boven de 28°C stijgt! Voorschriften voor het plaatsen van houten vloeren op vloerverwarming verschilt van systeem tot systeem. Doe zeker navraag bij de fabrikant van de vloerverwarming. Volg vast en zeker de instructies voor het aan- en uitzetten van de vloerverwarming.

Inoliën van de vloer

Met de woodboy: Zie handleiding woodboy.

Manueel: Doe oude kleren en handschoenen aan. Schud en roer de olie goed op en breng de Ciranova hardwaxolie aan met een kwast, rol of vod. Laat de Ciranova hardwaxolie enkele minuten indringen en veeg nadien de overtollige olie weg met een zuivere, niet-pluizige droge doek. Verwissel vaak genoeg van doek want een vuile doek geeft blijvende vlekken. Werk in zones van ongeveer 1 m². Wacht minimaal 12 uur om een 2de laag aan te brengen, die op dezelfde manier wordt aangebracht als de eerste laag. Dompel na gebruik alle materiaal wat in contact is gekomen met de hardwaxolie onder in water om zelfontbranding te voorkomen. Laat de olie 24 uur drogen en wacht 48 uur met de meubels te plaatsen. De Ciranova hardwaxolie kan na drogen vlekken vertonen, deze zullen na enkele weken verminderen. Sommige kleuren zijn hier vatbaarder voor dan andere. De kleurstalen in de showroom kunnen verschillen van het uiteindelijk resultaat bij u in de woonkamer. De termijnen hierboven genoemd zijn rekbaar afhankelijk van de aangebrachte hoeveelheid, ventilatie en klimatologische omstandigheden. Onze parketadviseurs kunnen u informeren over de werkwijze van vernissen van vloeren. Neem altijd de instructies op de verpakking van de olie in acht. De kleurstalen in de showroom kunnen verschillen van het uiteindelijk resultaat bij u in de woonkamer. Onze parketadviseurs kunnen u informeren over de werkwijze van vernissen van vloeren.

Na het plaatsen

Hout is een natuurproduct en zal krimpen en uitzetten onder invloed van de omgeving, ook na de plaatsing blijft de omgeving een grote invloed op de vloer hebben. De relatieve luchtvochtigheid is de grootste veroorzaker van problemen. In de zomer is de relatieve luchtvochtigheid hoger dan in de winter. De relatieve luchtvochtigheid kan zo in de winter onder de 45% dalen. Het gevolg is dat de vloer krimpt: kieren en zelfs scheuren kunnen ontstaan. In de zomer gaat de vloer uitzetten en indien de relatieve luchtvochtigheid boven 60% komt dan kan de vloer zoveel uitzetten dat de gelaten uitzettingsvoegen niet voldoende zijn en dan komt de vloer omhoog.

Het schotelen van de planken heeft als oorzaak dat er een te groot vochtverschil is tussen de boven- en onderkant van de parketplank. Dit verschil kan op vele manier ontstaan. Problemen veroorzaakt door de luchtvochtigheid kunnen voorkomen worden door het plaatsen van een luchtbevochtiger of luchtontvochtiger in de kamer met de houten planken vloer. De Ciranova hardwaxolie is pas 2 weken na plaatsing volledig uitgehard. Tijdens deze 2 weken is de olielaag erg gevoelig. U mag niet dweilen, schrobben of hard wrijven. Let ook op voor beschadigingen oa. bij het terugplaatsen van de meubelen. Na deze 2 weken dient u 1 maand lang wekelijks te dweilen met parketzeep. Dit zorgt ervoor dat de poriën volledig gevuld zijn en dat de vloer beter beschermd is tegen vlekken.

Onderhoud

Goed onderhoud verlengt de levensduur van uw vloer. Wij raden u aan om regelmatig te stofzuigen of de vloer te vegen met een zachte veger.

Poets de vloer maandelijks met een vochtige (niet natte!!!) dweil. Vaker dweilen is niet nodig. Gebruik steeds een combinatie van water en parketzeep volgens de voorschriften vermeld op de verpakking. De parketzeep gaat de olielaag voeden. Zo blijft uw vloer beter beschermd tegen vlekken en zal deze zijn mooie uitstraling behouden. Gebruik alleszins geen andere producten zoals bv. allesreiniger. Let wel dat een geoliede vloer altijd vlekgevoelig zal blijven. Indien u een druppel vocht laat opdrogen zal dit een vlek achterlaten. Indien u toch een vlek heeft neem dan even contact met ons op, onze parketadviseurs kunnen u vertellen hoe deze vlek verwijderd kan worden. Zand of ander vuil dient onmiddellijk verwijdert te worden, dit omdat dit werkt zoals schuurpapier. Tip: Leg een goede vloermat bij de deur. Tevens adviseren wij u om meubel- en stoelpoten met vilt te voorzien. U kan ook een doorzichtige mat onder bureaustoelen plaatsen. Daarnaast is het aangeraden om de vloer jaarlijks in te oliën met onderhoudsolie.

Bij twijfel, vragen of opmerkingen gelieve contact met ons op te nemen.

info@belat.be

+32 (0)11 96 80 50